Boros nemzet vagyunk, ez nem is kérdés. Itt az idő, hogy te is magadba szívd az alapokat elméletben és gyakorlatban is. Kóstold és tudd!

Puska (kisokos)

Blöffölj okosan

Eleged van abból, hogy a társaságban mindenki ontja magából a boros szöveget és te nem tudsz a témához szólni? Itt az ideje, hogy a lehető legrövidebben elsajátítsd azokat az alapokat, amelyekkel könnyedén végigblöffölöd a boros estéket. Lehet, hogy a végén még egy boros tanfolyamhoz is kedvet kapsz?

Szőlőfajtákról – csak a lényeg

Ez a pár szó segít abban is, ha gyorsan kell választanod és abban is, ha gyorsan kell valami okosat mondanod. Ha el szeretnél mélyedni a magyar szőlőfajtákban, akkor ITT megteheted.

Ha kóstolsz egy…

muskotályos, parfümös, könnyed
virágos, parfümös, könnyed
vágott füves, bodzás, lendületes
gyógynövényes, feszes, fűszeres
citrusos, zöld fűszeres, lendületes
mandulás, almás, rezedás (az egy virág 🙂 )
klasszikus, gasztrós, barackos
birsalmás, körtés, ha tokaji vagy somlói, akkor ásványos
gazdag, aszalt gyümölcsös, botrytis-es
virágos, hársmézes, körtés
citrusos, parfümös, könnyed
rubinvörös színű, behízelgő, édeskés és fűszeres ízvilágú bor
parfümös, virágos, illatos
zöld almás, citrusos, virágos (ha idős, akkor petrolos)
almás, dinnyés, nektarinos
zöldalmás, körtés, bodzavirágos íz- és illatjegyekkel rendelkező, harmónikus savtartalmú bor
lime-os, fűszeres, fehér borsos
fűszeres, gyümölcsös, feszes
fűszeres, gyümölcsös, bársonyos
cseresznyés, könnyed, fűszeres
meggyes, fűszeres, lendületes
szedres, málnás, fűszeres
erdei gyümölcsös, kökényes, fűszeres
könnyed, meggyes, gyümölcsös
fekete ribizlis, tanninos, herbás
elegáns, cseresznyés, herbás
szilvás, bársonyos, herbás
szedres, fekete borsos, füstös
diós, birsalmás, ásványos
barackos, virágos, ásványos
rózsás, parfümös, fűszeres
fűszeres, almás, olajos

Miről beszél???

A borsznob barátaid néha annyira belemelegednek a szakszavakba, hogy nem is tudod követni a beszélgetésüket? Jöjjön egy gyors értelmező szótár, hogy te is képben legyél, miről is van szó.

A bor fahordós jegyekben gazdag, ennek az az oka, hogy általában 225 literes, különböző pörkölési eljárásokkal égetett tölgyfa hordókban érlelték. Erre a hordóra utal a név.
Egy teljesen természetes folyamat, amikor a borban lévő karakteres almasavakat baktériumok segítségével egy „krémesebb ízhatású” tejsavra bontják.
A hordó vagy tartály alján összegyűlt elhalt élesztősejteket (finomseprő) időről időre felkavarják, ezáltal egy kicsit teltebb, jellegzetesen karakteres, kellemes ízhatást érnek el természetesen a borban.
Amikor ugyanabból a borból több évjáratot kóstolnak össze.
Az éttermekben a borok és más italok kiválasztásáért, felszolgálásáért felelős szakértő.
Amikor a bor kóstolásakor a kóstolók nem tudják, hogy mi kerül a pohárba, így csak az érzékszerveikre hagyatkozva kell véleményt mondaniuk.
A bioművelésnek egy speciális változata, ami már egyfajta életformát is jelent. A munkafolyamatokat és a felhasználásra kerülő növényi- és állati eredetű készítmények előállítását a természettel és a bolygók mozgásával is összehangolják.
Egy speciális borhiba, ami jellegzetesen istállószagra, lóizzadtságra, cserzett bőrre hasonlító illatjegyekkel bír. Bizonyos mértékig akár még izgalmasságot és komplexitást is adhat a borhoz, de erről megoszlanak a fogyasztói vélemények.
A nemes penész tudományos megnevezése, ami az Aszú szőlőszemek kialakulásáért felel.
Alapvetően azt jelenti, hogy parafadugóval zárt, de ha egy bor dugós, az azt is jelentheti, hogy hibás. Ezért is szokták a dugót megszagolni. Ha dohos pincére emlékeztető szaga van, és ezt a borban is érezhetjük, akkor hibás a borunk, az étteremben nyugodtan visszaküldhetjük, a vinotékába visszavihetjük. Ebben az esetben érdemes egy másik palackkal próbálkozni, mert ez a borhiba a palackban, a fertőzött dugó miatt alakul ki. Egyébként az egészséget nem veszélyezteti, csak egyszerűen elrontja a bor ízét.
Akkor mondjuk a borra, ha nagyon sűrű, gazdag, túlérett, már-már gyümölcslekvárra emlékeztető íze van.
Akkor mondjuk a borra, ha nagyon intenzív fahordós íze van. Ha túlzottan fás egy bor, akkor az kellemetlen, diszharmonikus is lehet.
Különböző alapborok meghatározott arányban történő összekeverését hívjuk házasításnak. Házasítani lehet ugyanannak a szőlőfajtának különböző módon elkészített változatait, és különböző szőlőfajtákból készült borokat is. A házasítás célja mindig az, hogy a végső bor finomabb, harmonikusabb legyen az alapbornál.
Borkóstoló sor, az egyidőben kitöltött borok összefoglaló neve.
a szőlőt a szokásos szüreti időszaknál néhány héttel, hónappal később szedik le. Így a magasabb cukortartalma miatt természetes édes bort lehet belőle készíteni.
Sem pozitív, sem negatív töltete nincs szakmailag. Csupán annyit jelent, hogy klasszikus technikával készült, kisüzemi bor. Sokkal többet számít a borász szakmai tudása és a szőlő minősége, mint az, hogy a bor „kézműves”.
Cserzett bőrre, lóizzadtságra emlékeztető illatjegyek – kis mértékben hozzá tudnak járulni a komplexitáshoz.
Főként Rajnai rizlingekben található illatjegy, amelyet az idősebb borokban érezhetünk. Nagyon hasonlít a kerozinra, ezért is hívjuk így.
Vulkáni eredetű kőzetekben gazdag területről, korábbi vulkanikus tevékenység helyén termesztett szőlőből készült, legtöbbször ásványos bor.
Az Európából származó borok gyűjtőneve.
Az Európán kívülről származó borok gyűjtőneve.
Leginkább a vörösborban található természetes eredetű csersav, amelyet összehúzó, enyhén szájkiszárító hatásáról lehet beazonosítani. A nagy vörösborok kedvelői imádják.
Borkészítési eljárás, amelynek lényege, hogy a bor levegővel nem érintkezik. A kifejezést, leggyakrabban az acéltartályos erjesztésű és érlelésű borokra használjuk.
Borkészítési eljárás, a kifejezést leggyakrabban a hordós érlelésű borokra használjuk.
A borban a mustból megmaradt, természetes eredetű, ki nem erjedt cukor.
Azokat a jó ivású borokat hívjuk így, amelyek jól párosíthatók különböző ételekkel, ezért a gasztronómiában előszeretettel használják őket.
Ez egy borhiba, az ecetesedést hívják így. A bor szúrós, acetonra emlékeztető illatú.
Mindaz a környezeti és emberi tényező, amely formálja a bor stílusát, ízét.
a tanninok éretlen verziója, ami kellemetlen és kifejezetten kesernyés ízzel rendelkezik.
Ásványos, finoman köves-sós ízre emlékeztető jegyekkel rendelkező bor.
Cabernet sauvignon, Cabernet franc és Merlot szőlőfajtákból készült borok házasítása.
Minimális beavatkozással készült, az adott helyre jellemző bor, amely lehet a kézműves bornak is egy szűkebb változata. Pontos definíciója helyenként eltérő.
Egy specifikus, természetes, de mesterségesen szelektált és szaporított élesztő, amely meghatározott stílusba, irányba végzi el az erjesztést. Vannak, akik esküsznek rá, és vannak, akik ellenzik.
Semmi köze a narancshoz. A fehérbornak attól lesz különleges íze és színe, hogy azt a vörösbor készítéséhez hasonlóan hosszan, héjon áztatják.
A bort egy öblösebb üvegedénybe, úgynevezett dekantálóba töltik át, amely egyrészt engedi a bort nagyobb felületen érintkezni a levegővel, másrészt az áttöltéskor a borban keletkezett esetleges üledéket is ki lehet a segítségével kerülni.
különböző szőlőfajtából készült borok házasítása
A pezsgőkészítés egyik utolsó művelete, amikor a palackban történt másodlagos erjedést és érlelést követően eltávolítják a palackban maradt elhalt élesztőket.
Az aszúbor vagy szamorodni seprőjét felöntik azonos évjáratú musttal, részben erjedő musttal vagy még erjedésben lévő újborral, és az ebből keletkező bor a máslás.
A kipréselt aszútésztát felöntik azonos évjáratú musttal, részben erjedő musttal vagy még erjedésben lévő újborral, és az ebből keletkező bor a fordítás.
nedves földre, nedves falevélre emlékeztető illat
Természetes palackban történő pezsgőkészítési eljárás, ahol az erjedésben lévő bort, egy bizonyos maradékcukor mennyiségnél lepalackozzák. Az erjedés így a palackban fejeződik be, és az abból képződő szén-dioxid így a lezárt palackban marad.
alapvetően egy borkészítési szemlélet, angolul „natural wine” olyan bort jelent, amely organikus művelésű szőlőből készül, spontán erjed, és szinte beavatkozás mentesen, lehetőség szerint hozzáadott kén/szulfitok nélkül, derítés és szűrés nélkül készül.
a borospohár falán megfigyelhető jelenség, a bor körbeforgatása után szokott keletkezni, amikor a feltapadó bor cseppekben összeáll, és lefolyik a pohár falán. A cseppek a lefolyáskor templomablakokra emlékeztető íveket rajzolnak, innen ered a neve. A cseppek méretéből, és a lefolyás sebességéből egyesek a bor „vastagságára”, extrakt-, glicerin- és cukortartalmára szoktak következtetni.
a bor szárazanyag tartalmát jelenti, vagyis minél magasabb a bor extraktja, valószínűsíthető, hogy annál testesebb, tartalmasabb a bor. Mérhető cukorral, vagy cukor nélkül is.
a különböző savak nagyon fontos alkotórészei a bornak, mondhatni a savak képezik a vázát a bornak, ezért is szoktak savgerincként hivatkozni rá, mikor harmonikusan, határozottan, és feszesen érezhetőek kóstoláskor.
bor esetében ez a gyógynövényes jegyekre emlékeztető illatokra és ízekre utal.
csemegeszőlő, legtöbbször háziborként találkozunk vele. Alapvetően nem javasolt belőle a borkészítés.
A rosé kékszőlőből készülő könnyű, üde gyümölcsös bor. A szőlőt rövid ideig (2-3 óra) erjesztik héjon, ennek köszönhető a színe, ami fajtától függően a halvány hagymahéjtól kezdve, a halvány narancson át, egészen a mély rózsaszínig terjedhet.
A kékszőlő héjának színanyaga a hosszabb héjon erjesztés (1-2 nap) miatt jobban kioldódik, ennek köszönhetően a színe is mélyebb, mint a rosénak. Így a sillerbor egyfajta átmenet a rosé és a vörösbor között.