Boros nemzet vagyunk, ez nem is kérdés. Itt az idő, hogy te is magadba szívd az alapokat elméletben és gyakorlatban is. Kóstold és tudd!

Légy képben

Élj a borral okosan

Tények, tévhitek, érdekességek

1 pohár, vagyis 125 ml száraz bor kb. 140 kcal-t tartalmaz. Az édes borok esetében az édesség függvényében ez könnyen felmehet poharanként 200–250 kcal-ig.

A napi ajánlott maximális borfogyasztás a WHO szerint a nőknek 2 pohár (250 ml), férfiaknak 3 pohár (375 ml), de semmiképp sem ajánlott átlépni a napi 4 poharat (500 ml). Minden héten ajánlott két alkoholmentes napot tartani.

Hogy elkerüld a fejfájást, minden elfogyasztott pohár bor után legalább ugyanannyi vizet igyál meg. Arra is figyelj, hogy soha ne éhgyomorra fogyaszd a bort.

A bor szulfitokat tartalmaz, de nem csak a bor tartalmaz szulfitokat. Egy dobozos szénsavas üdítő hasonló mennyiséget tartalmaz, egy adag sült krumpliban ennek akár az ötszöröse is lehet, míg az aszalt gyümölcsökben ennek akár a tízszerese is előfordulhat.

 1. könnyed, gyümölcsös borok
 2. vegán borok
 3. helyi szőlőfajták
 4. bioművelésű szőlőből készült borok
 5. borkoktélok
 6. közösségi borok
 7. pet nat
 8. alacsony alkoholtartalmú borok
 9. vulkanikus borok
 10. dobozos habzóborok, fröccsök
 11. A buborékok minden formája trendi – és az is, amit éppen isztok!
 1. boros kóla és hasonlók
 2. kikeverni kiskanállal a buborékokat a pezsgőből
 3. meleg pezsgőt üvegből inni (vagy bármi mást üvegből inni)
 4. borozás után vezetni
 5. komolyabb boros ismeret nélkül durván leszólni egy borász borát
 6. vendéglátóhelyen nem szólni, ha egy bor hibás, és inkább szenvedve meginni
 7. túljátszani a borszakértőt – főleg indokolatlanul
 8. magyar borvidéken (főleg borászatnál) külföldi bort inni
 9. borvidéki túrán megrongálni, leenni a szőlőt
 10. boros poharat marokra fogni és csurig tölteni
 11. Tulajdonképpen vannak olyan helyzetek, amikor semmi sem ciki (kivéve a 4. és 9. pont, mert az mindig gáz).
 1. friss, ropogós fogásokhoz friss, ropogós bort válasszunk
 2. könnyű étel – könnyed, friss bor, nehéz étel – tartalmas, hosszú érlelésű bor
 3. sós fogások – ásványos, vulkanikus fehérborok
 4. ázsiai, intenzív fűszerezésű ételek – illatos, alacsony maradékcukor-tartalmú borok
 5. grillezett vörös húsok – hordós érlelésű vörösborok
 6. magyaros-paprikás fogások – sillerek, Kadarkák, Bikavérek
 7. saláták citrusokkal, halakkal – savakban gazdagabb fehérborok
 8. paradicsomos ételek, pizzák – rozék
 9. kékpenészes sajtok – Tokaji Aszú vagy édes Szamorodni, valamint késői szüretelésű borok
 10. friss sajtok – friss fehérborok, érlelt keménysajtok – hordós érlelésű nagy vörösborok
 11. Lépj ki a klisékből és kísérletezz kedved szerint!
 1. Ha gyorsan kell lehűteni egy bort, akkor a leghatékonyabb egy nagy edénybe/vödörbe jégkockákat és hideg vizet önteni, fele-fele arányban, és abba tenni a bort.
 2. Ha szellőztetni szeretnéd a vörösborod, de nincs dekantálód (lásd Sznobszótár – dekantálás) vagy arra alkalmas eszközöd, akkor tölts ki belőle egy pohárral, és a többit hagyd a palackban. A kitöltésnek köszönhetően nagyobb felületen fog érintkezni a bor a levegővel, és ez segíti az aromák felszabadulását.
 3. A kevesebb több. Sokkal fontosabb, hogy legyen egy tisztességes borospoharad, mint hogy próbálj nagyon olcsón összeválogatni a fehérborhoz, a vörösborhoz és a pezsgőkhöz is külön poharat. Sokszor még a szakértők is egy típust használnak, ha borokat értékelnek. Ez egy univerzális, vékony falú, általában kristálypohár, de ne olyan csiszoltra gondolj, mint amit a nagyid rejteget a vitrinben.
 4. Ne töltsd tele a poharad! Az az optimális, ha nagyjából a pohár negyedéig töltöd a bort. Így lesz helyed átmozgatni, és sokkal több hatás éri az érzékszerveidet. Az élmény is intenzívebb lesz.
 5. Csak azért, mert valakinek ízlik egy bor, attól még nem kötelező, hogy neked is tetsszen. Ha szorgalmasan kóstolgatsz, de egy bor sem ízlik, ne ess kétségbe, létezik valahol az a bor, amitől odáig leszel. Annyi stílus és fajta van, hogy mindenki számára meg lehet találni a tökéleteset. Lehet ez egy klassz kihívás az életedben: megtalálni a tökéletesen passzoló bort.
 6. Számít a hőmérséklet, viszont nem kell tuti borhűtővel rendelkezned ahhoz, hogy ezt hozzávetőlegesen belődd. A pezsgőket, habzókat, és könnyű fehéreket, rozékat tárold nyugodtan a hűtőben. A pezsgők és habzók esetében kínálhatod őket egyenesen a hűtőből kivéve. A könnyű fehérek és rozék esetében is megteheted ezt, főleg nyáron, amikor nagyon meleg van kint. Ha nincs nagyon meleg, akkor érdemes fogyasztás előtt kb. 10 perccel kivenni a bort, mert szebbek lesznek az aromák. Tartalmas fehérek, könnyű vörösek esetében is tarthatjuk a borokat a hűtőben, viszont fogyasztás előtt kb. fél órával vegyük ki őket a hűtőből (feltételezve egy átlagos szobahőmérsékletű helyiséget). Nagy vörösek esetében ezt fordítva csináljuk, fogyasztás előtt tegyük be a palackot kb. fél órára hűlni őket a hűtőbe.
 7. Nem minden bornak áll jól az idő, avagy sokszor a fiatalabb a finomabb. Ez leginkább a mindennapok reduktív (lásd Sznobszótár – miről beszél???), gyümölcsös boraira igaz. Igazán hosszú ideig a nagy vörösborokat és a Tokaji Aszúkat érdemes tárolni. Azoknak a gyűjtését viszont még fiatal korukban érdemes elkezdeni, mert idővel az áruk egyre borsosabb lesz!
 8. Ha a bort hosszú ideig tárolni szeretnénk, de nincs pincénk és borhűtőnk, akkor gondoljunk azokra, akik nagyon erős migrénnel küzdenek. Amire szükség van, az egy sötét, hűvös helyiség, ahol nincs se fény, se zaj, se hőmérsékletingadozás, se rázkódás/mozgás. Mondjuk egy fűtőtesttől távoli szekrény mélye? Itt a lakótársak, családtagok is nehezebben fogják megtalálni. Azért időről időre érdemes ellenőrizni, hogy megvan-e még.
 9. Édes bort inni nem ciki. Sőt! A világ legjobb borai között számos édes bor található, köztük több magyar is. Például a Tokaji Aszú. Amire érdemes figyelni, az a minőség. Minőségi édes boroknál a természetes maradékcukorral rendelkező borokra gondolunk elsősorban, ami lehet egy késői szüret eredménye, de az is lehetséges, hogy az erjedést állították meg és a mustban lévő cukornak csak egy része erjedt alkohollá. Ilyenkor két legyet üthetünk egy csapásra, mert ennek következtében a borunk is természetesen édes marad, és az alkoholszint is alacsony lesz.
 10. Ha megbontottál egy palackot és nem fogyott el azonnal, akkor sem kell aggódnod, mert a legtöbb bor pár napig még tartja a formáját, ha visszazárod, és a hűtőbe teszed. Ha hosszabb ideig szeretnéd tárolni, akkor viszont elengedhetetlen valahogy „eltávolítanod” a palackból a levegőt, mivel az oxidációt, vagyis öregedést okoz a borban (tudod, ez történik az almával is, ha beleharapsz, és napokig az asztalon hagyod). Erre vannak speciális eszközök, amelyeket akkor érdemes csak beszerezned, ha gyakran fordul elő ilyesmi, mivel elég drágák. Itt szeretnénk azt a tévhitet is eloszlatni, hogy a pezsgősüvegbe tett (ezüst) kiskanál megőrzi a buborékokat. Sajnos ez nincs így. A pezsgős dugót nem lesz könnyű visszanyomnod (ok, valljuk be, ez lehetetlen), viszont a pezsgőzárók nem annyira horror áron vannak, így azt esetleg érdemes beszerezni akár a netről.
 11. Kérdezz bátran akár a borászatoknál, akár egy kóstoló során, vagy a borszaküzletekben. Nincs rossz kérdés, maximum az, amit nem kérdezel meg.