Boros nemzet vagyunk, ez nem is kérdés. Itt az idő, hogy te is magadba szívd az alapokat elméletben és gyakorlatban is. Kóstold és tudd!

Forralt bor

Telelj borosan

Ha beköszönt a hűvösebb idő, automatikusan vágyunk a melengető ízek iránt. Ha a borra gondolunk, akkor ez egyértelműen a forralt bort jelenti. A forralt bor a téli vásárok, a karácsony, a síelés és a szánkózás elengedhetetlen kiegészítője, de ugyanúgy meghitt, melengető hangulatot tud varázsolni egy szürke téli estébe. Számtalan változata ismert, ami azonban minegyikben közös, az az édes-fűszeres ízvilág, amely a forró bor gőzével keveredve semmihez nem hasonló hangulatot képes bárhová varázsolni. És ezzel a mondattal meg is érkeztünk a leglényegesebb ponthoz, az aromákhoz. Mivel a forralt bor az illatokról és az ízekről szól, így érdemes hozzá minden esetben finom, jó minőségű bort választani.

Forralt bort készíthetünk fehér-, rosé- és vörösborból is, azonban az igazi klasszikus mégis a vörösbor hozzá. Borok közül érdemesebb a könnyedebb, gyümölcsös verziót választani. Kiindulásnak a száraz és félszáraz borok a jobbak, vörösek közül mindenképp a reduktív, alacsony tannin tartalmú borok a legideálisabbak.

A bor mellett a másik legfontosabb kiegészítő a fűszerek. Itt a kreatív borkedvelők bátran kikísérletezhetik a saját kombinációjukat, akár külön bortípusokhoz igazítva. A bor és a fűszerek mellett citrusokat, narancsot, mandarint és citromkarikákat is használhatunk a forralt borunk izgalmasabbá tételéhez. Klasszikus fűszernek számítanak a forralt bor készítéshez a következők: csillagánizs, fahéj, szerecsendióvirág, koriandermag, kardamom, szegfűszeg, szegfűbors, vanília, édesköménymag, piros bors, borókabogyó, gyömbér.

Az intenzívebb fűszeresség és a citrusok általában édesebb ízeket kívánnak, de ezt alakíthatjuk a saját ízlésünkhöz. Az édesítéshez a cukor mellett használhatunk mézet, agávé szirupot és jó minőségű szörpöket is. Ez utóbbiak ízvilágát érdemes a borunk ízvilágához hangolni.

„Ágyas” forralt bort is készíthetünk, ha különböző gyümölcsöket, mazsolát, áfonyát, csipkebogyót, szárított vagy friss körte és alma darabokat is használunk a forralt borunk készítésekor, de a frissen elkészített forralt borba dobott hibiszkuszvirág és rózsaszirom is nagyon extra aromákat és megjelenést tud kölcsönözni az italunknak.

Jöjjön néhány inspiráló recept a teljesség igénye nélkül.

A „klasszikus” vörös:

2 narancskarika
2 csillagánizs
2 fahéjrúd
10 szegfűszeg
5 kardamom
10 dkg cukor
1 üveg (0,75l) vörösbor
(3 dl víz-opcionális)

1.

Melegítsd fel a vörösbort a cukorral (és opcionálisan a vízzel) anélkül, hogy felforralnád

2.

Tedd hozzá a narancskarikákat, és a fűszereket egészben, majd vedd le a tűzről

3.

Hagyd állni 20-25 percig, majd szűrd le a fűszereket.

4.

Ha szükséges, melegítsd fel ismét, töltsd bögrékbe, és fogyasszátok melegen.

 

A fehér mézes-almás-fahéjas:

1 üveg gyümölcsös fehérbor
1 liter szűretlen almalé
5 dkg méz
1 narancs
1 fahéjrúd
2 szem csillagánizs
4-5 szem szegfűszeg
opcionálisan 3 dl víz

1.

Melegítsd fel a fehérbort az almalével, a mézzel (és opcionálisan a vízzel) anélkül, hogy felforralnád

2.

Tedd hozzá a felkarikázott narancsot, és a fűszereket egészben, majd vedd le a tűzről

3.

Hagyd állni 20-25 percig, majd szűrd le a fűszereket.

4.

Ha szükséges, melegítsd fel ismét, töltsd bögrékbe, és fogyasszátok melegen.