Boros nemzet vagyunk, ez nem is kérdés. Itt az idő, hogy te is magadba szívd az alapokat elméletben és gyakorlatban is. Kóstold és tudd!

Bubik

Pezsegj okosan

Buborékok kétféleképpen keletkezhetnek a borban. Az egyik mód, ha a borász mesterségesen ad szén-dioxidot hozzá: így születnek a habzóborok és általában a gyöngyözőborok. A másik módszer a természetes eljárás, amikor az erjedés folyamán a szőlő cukortartalma alakul át alkohollá és szén-dioxiddá. Ha ez az erjedési folyamat egy palackba zárva vagy egy zárt tartályban megy végbe, akkor a szén-dioxid nem tud elillanni. Ezt a folyamatot használják ki a pezsgők készítéséhez.

A készítési mód mellett a palackban lévő nyomás is segít megkülönböztetni a buborékos borokat. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy mennyire intenzív mértékben van benne a szén-dioxid. A legalacsonyabb nyomás a gyöngyözőborokban van (általában 1-2,5 bar közötti), vagyis a bor csak kissé pezseg. A habzóboroknál, amelyek szintén buborékos borok, de nem pezsgők, a nyomás kissé magasabb, általában 3 bar körüli. Ezek igazi nyári délutáni, kora esti borok, amelyek jól behűtve üde gyümölcsösségükkel és pezsgő frissességükkel teszik kellemesebbé a napot és az alkalmat. A pezsgőkkel ellentétben a habzóborok és gyöngyözőborok ára általában visszafogottabb.

A pezsgőben lévő buborékok mindig természetes módon, egy másodlagos erjesztés következményeként jönnek létre. A pezsgőspalackban lévő nyomás általában 5-6 bar körül van, vagyis ezek a „legpezsgőbb” tételek, ezekben van a legtöbb és legszebb buborék, érdemes tehát megcsodálni, ahogy a buborékok hosszasan és gyöngyszerűen masíroznak felfelé a pohárban.

A pezsgő készítésének többféle módja is létezik. Mindegyik különböző stílusú pezsgőt eredményez, épp ezért ismeretük segíthet a megfelelő pezsgő kiválasztásában. Jöjjön a három legnépszerűbb mind közül.

Természetesen édes

Az eljárás során a mustot tartályban erjesztik kontrollált körülmények között, az erjedést pedig megállítják, amikor a kívánt alkoholtartalmat és nyomást elérik, majd leszűrik és lehűtik a bort. Az erjedés során keletkezett buborékok teszik pezsgővé a bort, és mivel a mustban lévő cukor csak részben erjedt ki, így az alkohol alacsonyan marad (5–8%), és a természetesen megmaradt cukortartalom pedig édes ízt ad a bornak. Az eredmény egy kirobbanóan illatos, gyümölcsös, természetesen buborékos és édes pezsgő.

Tankpezsgők – a tartályos módszer

A tank módszer (másképp fogalmazva a tartályos, vagy Charmant módszer) esetében a kész bort erjesztik újra kontrollált körülmények között zárt tartályban, ahonnan a már buborékos borként, azaz pezsgőként kerül az üvegekbe. Ezek a pezsgők általában a frissebb, gyümölcsösebb kategóriát képviselik.

A pezsgők csúcsa – a tradicionális vagy klasszikus módszer

A legkifinomultabb, legmagasabb minőségű és egyben legdrágább pezsgők a tradicionális eljárással készült pezsgők – itt a buborékok a palackban keletkeznek. Az alapbort a palackba töltik meghatározott cukor és élesztő kíséretében, a palackot lezárják, és hagyják, hogy a természet elvégezze a második erjedést, amikor a buborékok képződnek. A második erjedés befejeztével a palackban az ízek még hónapokon keresztül érlelődnek. Ezek a pezsgők komplexebb ízvilággal és kekszes jegyekkel rendelkeznek.

A pezsgőt mindig hűtsd be jól fogyasztás előtt, így a felhabzása is visszafogottabb lesz, mikor kinyitod. Ügyelj arra, hogy nyitás előtt ne rázd fel nagyon. Ha a „pezsgős zuhany” a cél, akkor viszont nyitáskor érdemes figyelni a dugó kilövési irányára, mivel komoly károkat és sérüléseket okozhat.

A pezsgő kitöltésekor érdemes a poharat kézbe fogni és megdönteni, hogy a pezsgő a pohár oldalán lassan folyjon le, mert így kevésbé fog felhabzani.