Elmondhatjuk, hogy ahány borász, annyi címke. Vannak kötelező tartalmi követelményei, mint például az alkoholtartalom, a palackban lévő bor mennyisége, a szőlő származási helyére és a palackozásra vonatkozó információk, valamint az engedélyezési szám. Fogyasztóként azonban önmagában ez még nem túl sok információ.
Szerencsére nem csak ennyiből kell döntést hoznod. Az egyik legbiztosabb kiindulópont a termelő vagy a borász neve. Ha egy bor tetszik, érdemes megjegyezni, hogy ki készítette és máskor is választani tőle valamit. A másik segítség lehet a szőlőfajta, amivel szintén gyakran találkozhatsz a címkéken. Egy kis kóstolási rutinnal könnyen kiválaszthatjuk a kedvenceinket, ezekre egyébként a boros rendezvények is remek lehetőséget biztosítanak. A fantázianevek is elég gyakoriak, ilyenkor jobb esetben a hátcímkén a leírásban megtalálod az szőlőfajtákat, de az is lehet, hogy az interneten kell utánajárnod. A jó hír az, hogy sok esetben nem is fontos tudnod a szőlőfajtákat, hiszen az adott fantázianév gazdája évről évre hozza ugyanazt a megbízható stílust, és ezzel megteremti a saját „kategóriáját”.
A címkén az évjáratra is érdemes figyelni. A könnyű, illatos borokból, rozékból általában a legutóbbi évjáratokat érdemes keresni és fogyasztani, míg a tartalmasabb fehérborok és nagy vörösborok esetében pár év érlelés kifejezetten hasznos lehet.
Előfordulhat az is, főleg az áruházak saját márkás termékeinél, hogy nem találod a borász nevét, ami ebben az esetben teljesen elfogadott. Ilyenkor az áruház arra vállal garanciát, hogy az adott bor minden évben hozza a tőle elvárt stílust, a lehető legjobb ár-érték arányban. Ezt pedig nem egy konkrét borásztól teszi függővé, hanem minden évben a kritériumoknak leginkább megfelelő borászat borát teszi a palackba, amiért folyamatosan versenyeznek a termelők.
Ha nagyon el vagy veszve, akkor az internetet, vagy a boros applikációkat (pl. Vivino, vagy wine-searcher) is segítségül hívhatod.
Ajándékozásnál – amennyiben lehetőséged van rá – érdemes egy kicsit feltérképezni, mit is szeret az ajándékozottunk. Ha ez megvan, akkor viszonylag könnyű dolgunk van. Ennek hiányában azonban jöjjön pár ötlet, merre is induljunk.
Ha buliba megyünk, akkor legtöbbször a társasághoz érdemes a bort kiválasztani, amit úgy gondolunk, hogy a legtöbben szívesen isznak. Ilyenkor érdemes úgy vinni a bort, hogy akár azonnal fogyasztható legyen. Például a pezsgőt, fehérbort hűtsük be.
Ha vacsorára megyünk, akkor illik egy picit komolyabb bort választani, olyat, amit feltételezhetően a házigazdák szívesen fogyasztanak. Ha nincs semmi ötletünk, egy pezsgő vagy egy tokaji szinte mindig jó választás. Itt is vannak különböző árkategóriák, így ezt igazíthatjuk a lehetőségeinkhez.
Nagy menőség olyan bort ajándékozni, aminek története van. Ha például borvidéken kirándultál és ott szerezted be, akkor az ajándékozáskor a bor mellé sztorizhatsz is. Az már csak a hab a tortán, hogy az ajándékozottnak külön jólesik, hogy már ott gondoltál rá.
- Hol vedd meg a bort?
- Mit figyelj a címkén?
Elmondhatjuk, hogy ahány borász, annyi címke. Vannak kötelező tartalmi követelményei, mint például az alkoholtartalom, a palackban lévő bor mennyisége, a szőlő származási helyére és a palackozásra vonatkozó információk, valamint az engedélyezési szám. Fogyasztóként azonban önmagában ez még nem túl sok információ.
Szerencsére nem csak ennyiből kell döntést hoznod. Az egyik legbiztosabb kiindulópont a termelő vagy a borász neve. Ha egy bor tetszik, érdemes megjegyezni, hogy ki készítette és máskor is választani tőle valamit. A másik segítség lehet a szőlőfajta, amivel szintén gyakran találkozhatsz a címkéken. Egy kis kóstolási rutinnal könnyen kiválaszthatjuk a kedvenceinket, ezekre egyébként a boros rendezvények is remek lehetőséget biztosítanak. A fantázianevek is elég gyakoriak, ilyenkor jobb esetben a hátcímkén a leírásban megtalálod az szőlőfajtákat, de az is lehet, hogy az interneten kell utánajárnod. A jó hír az, hogy sok esetben nem is fontos tudnod a szőlőfajtákat, hiszen az adott fantázianév gazdája évről évre hozza ugyanazt a megbízható stílust, és ezzel megteremti a saját „kategóriáját”.
A címkén az évjáratra is érdemes figyelni. A könnyű, illatos borokból, rozékból általában a legutóbbi évjáratokat érdemes keresni és fogyasztani, míg a tartalmasabb fehérborok és nagy vörösborok esetében pár év érlelés kifejezetten hasznos lehet.
Előfordulhat az is, főleg az áruházak saját márkás termékeinél, hogy nem találod a borász nevét, ami ebben az esetben teljesen elfogadott. Ilyenkor az áruház arra vállal garanciát, hogy az adott bor minden évben hozza a tőle elvárt stílust, a lehető legjobb ár-érték arányban. Ezt pedig nem egy konkrét borásztól teszi függővé, hanem minden évben a kritériumoknak leginkább megfelelő borászat borát teszi a palackba, amiért folyamatosan versenyeznek a termelők.
Ha nagyon el vagy veszve, akkor az internetet, vagy a boros applikációkat (pl. Vivino, vagy wine-searcher) is segítségül hívhatod.
- Milyen bort ajándékozz?
Ajándékozásnál – amennyiben lehetőséged van rá – érdemes egy kicsit feltérképezni, mit is szeret az ajándékozottunk. Ha ez megvan, akkor viszonylag könnyű dolgunk van. Ennek hiányában azonban jöjjön pár ötlet, merre is induljunk.
Ha buliba megyünk, akkor legtöbbször a társasághoz érdemes a bort kiválasztani, amit úgy gondolunk, hogy a legtöbben szívesen isznak. Ilyenkor érdemes úgy vinni a bort, hogy akár azonnal fogyasztható legyen. Például a pezsgőt, fehérbort hűtsük be.
Ha vacsorára megyünk, akkor illik egy picit komolyabb bort választani, olyat, amit feltételezhetően a házigazdák szívesen fogyasztanak. Ha nincs semmi ötletünk, egy pezsgő vagy egy tokaji szinte mindig jó választás. Itt is vannak különböző árkategóriák, így ezt igazíthatjuk a lehetőségeinkhez.
Nagy menőség olyan bort ajándékozni, aminek története van. Ha például borvidéken kirándultál és ott szerezted be, akkor az ajándékozáskor a bor mellé sztorizhatsz is. Az már csak a hab a tortán, hogy az ajándékozottnak külön jólesik, hogy már ott gondoltál rá.