Boros nemzet vagyunk, ez nem is kérdés. Itt az idő, hogy te is magadba szívd az alapokat elméletben és gyakorlatban is. Kóstold és tudd!

5 perces borsznob képző

Kóstolj okosan

A legfontosabb a bor. Bor nélkül nehéz dolgod lesz, de egyébként nem lehetetlen (lásd. száraz kóstolók). A borok beszerzéséről bővebb infót itt találsz: Borbeszerző Challenge

Szükség lehet még egy dugóhúzóra is, de ezt akár meg is úszhatod, ha egy csavarzáras palack mellett döntesz. A csavarzár ma már egyáltalán nem az olcsó borok jellemzője. Sőt! A legtöbb friss bort már szinte minden pincészet csavarzáras palackba teszi.

Jól jön még egy pohár. A jó pohár tulipán formájú, vagyis a pohár szája szűkebb, mint a pocakja. Szára van, ami egy talphoz kapcsolódik. Ez miért fontos? Kezdjük a végén. A talp azért szükséges, hogy a poharad megálljon az asztalon, a szár pedig abban segít, hogy ne melegítsd fel a bort és ne maszatold össze a kelyhet. A pohár öblös része az aromák felszabadulását segíti, míg a szűkülő száj ezeket koncentrálja, továbbá abban is nagy szerepet játszik, hogy a bor a szád mely részeivel találkozik először. Ennek nagyobb szerepe van, mint gondolnád. Ha bármikor kétségeid támadnak, akkor próbáld ki a következőt: tölts bort egy vastag falú vizespohárba és egy jó borospohárba. Kóstold meg mindkettőből! Ugye, hogy nem mindegy?

Kőkemény sznobságnak tűnhet, hogy a borokat különböző hőmérsékleten jó inni, de az igazság az, hogy valóban többet lehet kihozni a borból, ha az optimális hőmérsékleten iszod. Sokkal több élményt kapsz, ha egy kicsit odafigyelsz – és mindezért egy fillérrel sem kell többet fizetned. Megéri, nem? Kis leleményességgel még borhűtő sem feltétlen kell hozzá. Itt megtalálod, hogyan lehet ezt „okosban” megoldani.
(10 praktikus boros tanács a mindennapokra)

Fogyasztási hőmérséklet

A bort bárki meg tudja kóstolni, és az első három lépés elég jól szokott menni mindenkinek. Ezek a következők: megnézzük, megszagoljuk, megkóstoljuk. A negyedik lépést a mindennapokban általában egy vagy két szóval letudjuk: jó, vagy nem jó. Esetleg finom vagy nem finom. Ízlik vagy nem ízlik. Vannak azonban olyan helyzetek és szakmák, amikor a negyedik lépés, vagyis a bor tulajdonságairól történő elemző gondolkozás egy kicsit tovább tart és mélyebb tartalmat is hordoz. Most azonban elég csak azzal foglalkozni, hogyan maxold ki a borodban lévő ízeket és aromákat a mindennapos borozások során.

1. Kóstold a szemeddel…

Azt szokták mondani, hogy enni is a szemünkkel eszünk először, na ez az ivásra is igaz. Bármilyen hihetetlen, egy jó vagy rossz címke már képes befolyásolni a borról alkotott véleményünket. Biztos megvan az a kép – remek jelenetek vannak különböző filmekben-, amikor a pincér vagy a sommelier teátrálisan bemutatja, kibontja és kitölti a bort. Ezt nyugodtan bevetheted társasági borozás során is. A kóstoláskor is a szemünk dolgozik először. Megfigyeljük, hogy milyen is a pohárba kitöltött borunk. Milyen a színe. Világos? Sötét? Csillog? Opálos? Tiszta? A legtöbb bornak nagyon szép színvilága van, érdemes legalább egy gondolatnyi időt szánni rá.

2. Merülj bele az illatokba…

Sokszor látni, ahogy a gyakorlott borfogyasztók „pörgetik” a pohárban a bort. Ezt kis gyakorlással te is könnyen elsajátíthatod. Kezdő lépésként kezdj el a poharad talpával O betűket „leírni” az asztalon. Ha ez megy, megpróbálhatod ugyanezt a mozdulatot a levegőben is. Ezzel az átforgatással még inkább felszabadítod a borban lévő aromákat, így még intenzívebbek lesznek, amikor a poharadba szagolsz.

Amikor szaglásról beszélünk, nyugodtan dugd az orrod a pohárba és fedezd fel az illatokat. Ha becsukod a szemed, még több élményt fog adni.

Első lépésként elég annyit megállapítanod, hogy az illat kellemes-e. Ha a bor illata kellemetlennek tűnik, akkor az lehet borhiba, de sokszor érdemes egy kis időt adni pluszban a bornak, mert lehet, hogy csak egy kezdeti zárkózottság okozza – gondolj bele, a bor akár éveket is tölthetett bezárva –, és idővel csodásan „kinyílnak” a kellemes illatok is.

Ha van kedved tovább elemezni az illatokat, akkor próbáld meg megfigyelni, hogy milyen illatokat érzel benne. Gyümölcsöset? Ha gyümölcsös, akkor konkrétan milyen gyümölcs? Ha fűszeres, akkor milyen fűszer? Ha el szeretnél mélyedni a lehetőségekben mélyedni, akkor érdemes egy aromakorongot is áttanulmányoznod, mert ez segíthet a megfogalmazásban.

3. Kóstolj bele az ízek és textúrák világába….

A szánk nem csak az ízek érzésére képes, hanem épp úgy tudjuk elemezni a szánkba vett étel vagy folyadék textúráját is, ami komoly hatással van az összbenyomásra. Persze a mindennapokban itt is az számít leginkább, hogy a bor mennyire ízlik neked.

Hogy erről valóban meggyőződhessünk, érdemes egy kicsit nagyobb kortyot a szánkba venni és hagyni, hogy a szánk minden részével találkozhasson. Ez a folyamat egy picit arra szokott hasonlítani, mint amikor fogmosáskor átöblítjük a szánkat vízzel – persze ebben az esetben nincs szükség olyan intenzív gargalizálásra. Ez azért fontos, hogy a szánkban lévő érzékelők alaposan „letapogathassák” a bort.

A savakat úgy érezzük a leginkább, hogy a nyelvünk két oldalán megindul a nyáltermelés, míg a tanninok, vagyis a csersavak összehúzó, szárító hatást fejtenek ki. Ez utóbbi sokaknak elsőre talán túl intenzív vagy kellemetlen élmény is lehet, de ha jobban megismerkedünk az érzéssel, könnyen a kedvencünkké válhat.

Ha van kedvünk és időnk, figyeljük meg, hogy milyen érzeteket, ízélményeket okoz a bor a kóstoláskor és egy kicsit merüljünk el ezek elemzésében. Mennyire sűrű a bor? Mennyire száraz? Mennyire frissítő? Mennyire intenzív? Mire emlékeztet az íze? Tapasztaltam-e már hasonlót, vagy ez egy teljesen új élmény? A profi borkóstolók is hasonló dolgokon elmélkednek, így ezek megfigyelésével és memorizálásával te is elkezdheted boros tudásod építését.

4. Dönts és építsd a tudásod

Tulajdonképpen az előző pont utolsó részével, vagyis a gondolkozással már el is indítottad a kóstolás negyedik, egyben záró folyamatát, amikor eldöntöd, hogy a bor jó-e vagy nem, és ha igen, akkor mitől jó. Minél többet tudsz meg majd a borokról, annál jobban képes leszel alátámasztani a döntésedet, ítéleted a bor felett. Ezek az érvek és ez a tudás fog abban segíteni, hogy a jövőben egyre tudatosabban és magabiztosabban válassz bort.

Mi kell a kóstoláshoz?

A legfontosabb a bor. Bor nélkül nehéz dolgod lesz, de egyébként nem lehetetlen (lásd. száraz kóstolók). A borok beszerzéséről bővebb infót itt találsz: Borbeszerző Challenge

Szükség lehet még egy dugóhúzóra is, de ezt akár meg is úszhatod, ha egy csavarzáras palack mellett döntesz. A csavarzár ma már egyáltalán nem az olcsó borok jellemzője. Sőt! A legtöbb friss bort már szinte minden pincészet csavarzáras palackba teszi.

Jól jön még egy pohár. A jó pohár tulipán formájú, vagyis a pohár szája szűkebb, mint a pocakja. Szára van, ami egy talphoz kapcsolódik. Ez miért fontos? Kezdjük a végén. A talp azért szükséges, hogy a poharad megálljon az asztalon, a szár pedig abban segít, hogy ne melegítsd fel a bort és ne maszatold össze a kelyhet. A pohár öblös része az aromák felszabadulását segíti, míg a szűkülő száj ezeket koncentrálja, továbbá abban is nagy szerepet játszik, hogy a bor a szád mely részeivel találkozik először. Ennek nagyobb szerepe van, mint gondolnád. Ha bármikor kétségeid támadnak, akkor próbáld ki a következőt: tölts bort egy vastag falú vizespohárba és egy jó borospohárba. Kóstold meg mindkettőből! Ugye, hogy nem mindegy?

Hány fokos legyen a bor?

Kőkemény sznobságnak tűnhet, hogy a borokat különböző hőmérsékleten jó inni, de az igazság az, hogy valóban többet lehet kihozni a borból, ha az optimális hőmérsékleten iszod. Sokkal több élményt kapsz, ha egy kicsit odafigyelsz – és mindezért egy fillérrel sem kell többet fizetned. Megéri, nem? Kis leleményességgel még borhűtő sem feltétlen kell hozzá. Itt megtalálod, hogyan lehet ezt „okosban” megoldani.
(10 praktikus boros tanács a mindennapokra)

Fogyasztási hőmérséklet

A kóstolás három lépése, ami néha négy...

A bort bárki meg tudja kóstolni, és az első három lépés elég jól szokott menni mindenkinek. Ezek a következők: megnézzük, megszagoljuk, megkóstoljuk. A negyedik lépést a mindennapokban általában egy vagy két szóval letudjuk: jó, vagy nem jó. Esetleg finom vagy nem finom. Ízlik vagy nem ízlik. Vannak azonban olyan helyzetek és szakmák, amikor a negyedik lépés, vagyis a bor tulajdonságairól történő elemző gondolkozás egy kicsit tovább tart és mélyebb tartalmat is hordoz. Most azonban elég csak azzal foglalkozni, hogyan maxold ki a borodban lévő ízeket és aromákat a mindennapos borozások során.

1. Kóstold a szemeddel…

Azt szokták mondani, hogy enni is a szemünkkel eszünk először, na ez az ivásra is igaz. Bármilyen hihetetlen, egy jó vagy rossz címke már képes befolyásolni a borról alkotott véleményünket. Biztos megvan az a kép – remek jelenetek vannak különböző filmekben-, amikor a pincér vagy a sommelier teátrálisan bemutatja, kibontja és kitölti a bort. Ezt nyugodtan bevetheted társasági borozás során is. A kóstoláskor is a szemünk dolgozik először. Megfigyeljük, hogy milyen is a pohárba kitöltött borunk. Milyen a színe. Világos? Sötét? Csillog? Opálos? Tiszta? A legtöbb bornak nagyon szép színvilága van, érdemes legalább egy gondolatnyi időt szánni rá.

2. Merülj bele az illatokba…

Sokszor látni, ahogy a gyakorlott borfogyasztók „pörgetik” a pohárban a bort. Ezt kis gyakorlással te is könnyen elsajátíthatod. Kezdő lépésként kezdj el a poharad talpával O betűket „leírni” az asztalon. Ha ez megy, megpróbálhatod ugyanezt a mozdulatot a levegőben is. Ezzel az átforgatással még inkább felszabadítod a borban lévő aromákat, így még intenzívebbek lesznek, amikor a poharadba szagolsz.

Amikor szaglásról beszélünk, nyugodtan dugd az orrod a pohárba és fedezd fel az illatokat. Ha becsukod a szemed, még több élményt fog adni.

Első lépésként elég annyit megállapítanod, hogy az illat kellemes-e. Ha a bor illata kellemetlennek tűnik, akkor az lehet borhiba, de sokszor érdemes egy kis időt adni pluszban a bornak, mert lehet, hogy csak egy kezdeti zárkózottság okozza – gondolj bele, a bor akár éveket is tölthetett bezárva –, és idővel csodásan „kinyílnak” a kellemes illatok is.

Ha van kedved tovább elemezni az illatokat, akkor próbáld meg megfigyelni, hogy milyen illatokat érzel benne. Gyümölcsöset? Ha gyümölcsös, akkor konkrétan milyen gyümölcs? Ha fűszeres, akkor milyen fűszer? Ha el szeretnél mélyedni a lehetőségekben mélyedni, akkor érdemes egy aromakorongot is áttanulmányoznod, mert ez segíthet a megfogalmazásban.

3. Kóstolj bele az ízek és textúrák világába….

A szánk nem csak az ízek érzésére képes, hanem épp úgy tudjuk elemezni a szánkba vett étel vagy folyadék textúráját is, ami komoly hatással van az összbenyomásra. Persze a mindennapokban itt is az számít leginkább, hogy a bor mennyire ízlik neked.

Hogy erről valóban meggyőződhessünk, érdemes egy kicsit nagyobb kortyot a szánkba venni és hagyni, hogy a szánk minden részével találkozhasson. Ez a folyamat egy picit arra szokott hasonlítani, mint amikor fogmosáskor átöblítjük a szánkat vízzel – persze ebben az esetben nincs szükség olyan intenzív gargalizálásra. Ez azért fontos, hogy a szánkban lévő érzékelők alaposan „letapogathassák” a bort.

A savakat úgy érezzük a leginkább, hogy a nyelvünk két oldalán megindul a nyáltermelés, míg a tanninok, vagyis a csersavak összehúzó, szárító hatást fejtenek ki. Ez utóbbi sokaknak elsőre talán túl intenzív vagy kellemetlen élmény is lehet, de ha jobban megismerkedünk az érzéssel, könnyen a kedvencünkké válhat.

Ha van kedvünk és időnk, figyeljük meg, hogy milyen érzeteket, ízélményeket okoz a bor a kóstoláskor és egy kicsit merüljünk el ezek elemzésében. Mennyire sűrű a bor? Mennyire száraz? Mennyire frissítő? Mennyire intenzív? Mire emlékeztet az íze? Tapasztaltam-e már hasonlót, vagy ez egy teljesen új élmény? A profi borkóstolók is hasonló dolgokon elmélkednek, így ezek megfigyelésével és memorizálásával te is elkezdheted boros tudásod építését.

4. Dönts és építsd a tudásod

Tulajdonképpen az előző pont utolsó részével, vagyis a gondolkozással már el is indítottad a kóstolás negyedik, egyben záró folyamatát, amikor eldöntöd, hogy a bor jó-e vagy nem, és ha igen, akkor mitől jó. Minél többet tudsz meg majd a borokról, annál jobban képes leszel alátámasztani a döntésedet, ítéleted a bor felett. Ezek az érvek és ez a tudás fog abban segíteni, hogy a jövőben egyre tudatosabban és magabiztosabban válassz bort.